Äta kött igen? : En studie om veg'nska individers identitet och upplevelser kring att återintroducera kött

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Felix Hessel; Paulina Kronqvist; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Denna studie undersöker hur veganer och/eller vegetarianer upplever att börja äta kött igen efter att ha följt en växtbaserad kost under en längre tidsperiod. Undersökningen fokuserar på den individuella upplevelsen men också på sociala aspekter. Framförallt i förhållande till identitet och stigmatisering. Syftet med uppsatsen är att skapa förståelse för hur det upplevs att återintroducera kött efter att ha följt en växtbaserad kosthållning och vilka utmaningar det medför. I och med den konstruktionistiska forskningsdesign som präglar studien, lämpade sig kvalitativa intervjuer som insamlingsmetod, vilket resulterade i fem intervjuer som utfördes under våren 2023. Deltagarna rekryterades genom redan existerande nätverk.  Empirin analyserades genom tematisk analys varpå den tolkades ur ett teoretiskt ramverk framtaget utifrån sociologiska teorier av Ervin Goffman, Richard Jenkins och Thomas Scheff. Fynden visade att en koppling mellan kosthållning och identitet, kan skapa problem vid en återintroduktionen av kött. Den växtbaserade kosthållningen tenderar att vara förankrad i ideologier och värderingar, varför känslor som stolthet, skam, motstridighet eller oro i förhållande till kosten präglade deltagarna i studien. Dessa känslor och upplevelser uppstod både internt hos deltagarna men även i relation till den sociala omgivningen, vilket kom fram i termer av kategoriseringar eller en känsla av tillhörighet i förhållande till ett vi och dem.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)