Kunskaper om näringsämnen och matspjälkning hos gymnasieelever

Detta är en Kandidat-uppsats från

Författare: Sanna Simán; [2012]

Nyckelord: matspjälkning; näringsämnen; naturkunskap; gymnasi;

Sammanfattning: SammanfattningI skolundervisningen sker ett möte mellan elevers förförståelse av ett ämnesområde och de vetenskapliga förklaringarnainom området och det är inte alltid dessa stämmer överens. När det gäller matspjälkning och näringsämnen visar flerastudier att uppfattningar som inte överensstämmer med vetenskapliga förklaringar är förhållandevis utbredda blandskolelever och att dessa ofta överlever skolundervisningen. Syftet med denna studie var att undersöka kunskaper ommatspjälkning och näringsämnen hos gymnasieelever efter avslutad undervisning om dessa ämnen. Undersökningenfokuserar på vilka kunskaper elever har om näringsämnens förekomst och funktion, matspjälkningssystemets utseendeoch funktion samt energiinnehåll i livsmedel. Dessutom görs ett försök att sätta elevernas kunskaper i förhållande tillmål i skolans styrdokument. Undersökningen genomfördes med en enkät riktad till elever i årskurs tre på gymnasietssamhällsvetenskapliga program. Enkätsvaren analyserades med en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder.Resultaten visar att majoriteten av eleverna i många fall svarade korrekt på frågor som berörde kunskaper med någotslags vardagsanknytning. Frågor som däremot kunde antas ha sämre vardagsanknytning och handlade om typiska s.k.skolkunskaper besvarades sällan korrekt av mer än en tredjedel av eleverna. Resultaten antyder att det vid undervisningom näringsämnen och matspjälkning kunde vara en fördel att ta elevernas vardagsföreställningar som utgångspunkt,vilket många tidigare studier också föreslagit. Vidare framkom det att eleverna överlag tycktes ha sämre kunskaper ommatspjälkningsorganens och näringsämnenas funktion än om deras namn och förekomst. Idén förs fram att mycketdetaljinformation skulle kunna skymma helhetsbilden av vad matspjälkning går ut på och försvåra för eleverna att förståde olika organens och näringsämnenas funktion. Slutligen finns i resultaten visst stöd för att så kalladevardagsföreställningar, framför allt om energiinnehåll i livsmedel, i begränsad utsträckning hade överlevtskolundervisningen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)