BARNS FRAMTIDSTRO En systematisk litteraturöversikt som synliggör barnsyn samt barns röster om framtidstro, ur ett globalt perspektiv.

Detta är en Magister-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Syfte: Syftet med föreliggande litteraturöversikt är att bidra med nya kunskaper genom att, kritiskt granska vilken barnsyn som framkommer samt synliggöra barns röster, i tidigare forskning om barns framtidstro. Syftet är också att belysa vilka teman som framkommer angående barns tankar om framtiden, i dessa vetenskapliga artiklar. Teori: Framtidstro inkluderar en serie målinriktade tankar och motivation. Exempel på sådana företeelser är att sätta upp värdefulla och uppnåeliga mål, planera riktningar i livet samt upprätthålla självförtroende och herravälde över sig själv. Det finns fler och fler vetenskapliga bevis som stärker tron på positiva effekter av ljus framtidstro, såsom exempelvis att det hjälper barn till ökat välmående. Det finns därmed ett intresse i att undersöka barns tankar om framtidstro ur ett globalt perspektiv. Metod: I denna litteraturöversikt så analyseras totalt 11 vetenskapliga artiklar. I urvalsprocessen så har systematisk metodik utgjort grunden. Inriktningen på analysen i denna studie utgår ifrån tematisk analys. Resultat: Resultatet visar att barnperspektiv och barns perspektiv synliggörs på en mängd olika sätt i artiklarna. Barnsynen i artiklarna utgår från en syn på barn som sårbara och i behov av stöttning. I motsats till detta lyfts barn i de allra flesta artiklar också som kompetenta aktörer med tillförsikt om samhällsutveckling som leder till bättre livsförhållanden. Detta trots att de befinner sig i en kontext som innebär någon form av utmaning i livet. Forskning om barns framtidstro har gjorts inom en mängd olika forskningsområden och med spridning i flera världsdelar. De inkluderade artiklarna är publicerade inom olika vetenskapliga fält. Följande sex temaområden framkom i resultatet: Skola/utbildning, tro på bättre livsförhållanden, hälsa, familj, yrkesval samt genus.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)