Är WWF:s veckomeny One Planet Plate en hållbar kost för konsumenter i Sverige? : En komparativ analys utifrån tre hållbarhetsperspektiv

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Katarina Hiding; Rebecca Olausson; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: En hållbar kost (sustainable diet) beskrivs som näringsmässigt riktig, säker och hälsosam, där naturens och människans resurser optimeras. Forskningen har de senaste åren styrt alltmer mot att försöka optimera kosten ur både miljö- och hälsoperspektiv. Ett konkret exempel på en sådan kost är Världsnaturfondens (WWF) veckomeny One Planet Plate, som fokuserar på miljömässig hållbarhet. Då en hållbar kost inte enbart omfattar miljömässig hållbarhet undersöker den här uppsatsen One Planet Plate från flera perspektiv. Syftet med studien är att utvärdera One Planet Plate utifrån följande aspekter: livsmedelsval, matkostnad och näringsinnehåll. En komparativ design baserad på kvantitativa data används för att jämföra veckomenyn mot flera källor. Våra huvudkällor, Riksmaten, Konsumentverket och Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), bidrar med statistik över var och en av de tre aspekterna för konsumenter i Sverige. Resultaten visar att One Planet Plates veckomeny innehåller lägre andel animaliska livsmedel i jämförelse med Riksmatens resultat över konsumenters livsmedelsval. Månadskostnaden för One Planet Plates veckomeny är 379 kronor billigare per månad i relation till Konsumentverkets beräkning på matkostnader hos konsumenter i Sverige. One Planet Plate uppfyller referenspersonens energibehov, men inte för mikronäringsämnena järn och vitamin D. Sammantaget visar vår undersökning att One Planet Plates veckomeny inte helt överensstämmer med de livsmedelsval som konsumenter i Sverige gör. Matkostnaden för menyn är 379 kr lägre än genomsnittliga matkostnader för konsumenter i Sverige. Veckomenyn uppfyller inte helt näringsbehovet från NNR. För att One Planet Plate ska ses som en hållbar kosthållning är det nödvändigt att ta hänsyn till konsumenters livsmedelsval samt de ekonomiska och näringsmässiga aspekterna av kosten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)