Skiftarbete – en förutsättning för livsmedelsindustrin : En kvalitativ studie om skiftarbetets påverkan på hälsa

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Sociologiska institutionen

Författare: Ellinor Nordsvahn; Malin Nygren; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Studien har i samarbete med Norrmejerier i Umeå syftat till att undersöka hur skiftarbete påverkar hälsan. För att besvara frågeställningarna har en kvalitativ intervjustudie genomförts med ett urval bestående av produktionsledare samt skiftarbetare. Studien har baserats på tre huvudsakliga teman: fysisk och psykisk hälsa samt relationen arbete/fritid. Resultatet visar bland annat att det fysiskt sett finns en utbredd sömn- och dygnsproblematik som tenderar att övergå i psykisk ohälsa bland de som arbetar skift. Gällande förhållandet arbete och fritid finns en upplevelse av att befinna sig i otakt med omgivningen vilket påverkar sociala relationer negativt. Studien belyser även betydelsen av individuella förutsättningar i uppfattningen av skiftarbetets påverkan på hälsa.       

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)