Intag av vitamin A och vitamin E från kosttillägg hos patienter med lungcancer

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Ingrid Hughes; Agnes Svernlöv; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syfte: Denna studie jämför mängderna vitamin A och vitamin E i kosttillägg och nutritionsföretagens rekommendationer för intag. Studien undersöker även mängderna som kan konsumeras av patienter med lungcancer som får behandling med kosttillägg.  Bakgrund: Patienter med lungcancer löper risk för undernäring, vilket leder till mindre framgångsrik behandling och minskad livskvalitet. Om kostbaserade interventioner är otillräckliga för att lösa dessa problem, rekommenderas kosttillägg. Kosttillägg tillhandahåller energi och näringsämnen från makro- och mikronutrienter. Studier som undersökt högt vitaminintag från kosttillskott har korrelerat detta med ökad cancertillväxt, utvecklande av cancermetastaser och ökad risk att dö i stroke.  Metod: Detta är en flermetodsstudie bestående av en produktöversikt av kosttillägg med avseende på deklarerade mängder vitamin A och vitamin E, strukturerade telefonintervjuer med patienter och skriftliga strukturerade frågeformulär med dietister via mejlkorrespondens.  Patienter med lungcancer som rekryterades från ett sjukhus samt deras dietister intervjuades. Produktöversikten fokuserar på produktionsinformation om de kosttillägg som används av patienter med lungcancer.  Resultat: Dietisterna brukar rekommendera 2 kosttillägg/patient/dag. Volymerna som faktiskt konsumeras av patienterna i studien varierade mer än tiofaldigt, men var alltid mycket lägre än nivåerna förknippade med komplikationer. Om patienter med lungcancer skulle använda kosttillägg, som enda form av energi- och näringskälla, riskerar de att nå nivåer av vitamin A och vitamin E tidigare associerat med osteoporos, cancertillväxt, metastaser och stroke.  Sammanfattning: Patienter som får kosttillägg som komplement, når inte farliga nivåer. Däremot kan kosttillägg som används som enda energi- och näringskälla, resultera i nivåer associerade med komplikationer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)