Samhällskunskapslärares ämnesförståelse och prioriteringar : En kvalitativ studie om lärares ämnesförståelse och prioriteringar inom ämnet samhällskunskap

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Författare: Tinh Nguyen; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Med egna erfarenheter av samhällskunskapslärare som jag har haft genom åren så har lärarna haft olika värderingar på vad som är viktigast för dem att lära ut. Det i sin tur kan alltså leda till att eleverna, med olika lärare, lär sig väldigt olika saker och olika mycket inom samhällskunskapen, därmed kan resultera att eleverna besitter på olika kunskaper. Studiens syfte är att undersöka lärare ämnesförståelse och ämnesprioriteringar inom ämnet samhällskunskap. För att få fram en förståelse om samhällskunskapslärarnas ämnesförståelse och prioriteringar så har denna studie använts sig av en kvalitativ metod med hjälp av semistrukturerade intervjuer. Antalet lärare var tre stycken och insamlingsdatan analyserades med hjälp av delstudier i Roger Olssons doktorsavhandling. I analysen av intervjuerna framkom det att samtliga lärare i min studie har en ämnesförståelse, som kategoriseras; samhällsanpassande med starka inslag av samhällsanalys. De övergripande och dominerande målsättningen var att utbilda sina elever att utveckla kompetenser för att klara sig själva och anpassas till samhället utan att bli lurad eller råka illa ut. Ämnesområden som har demokratiska och ekonomiska inslag värderade lärarna högst medan exempelvis, kommuner och landsting och media inte ansågs behöva prioriteras i samma utsträckning. Vid analysen mellan tidigare forskning, Olssons studie och samhällskunskapslärarnas beskrivningar finns det punkter som stämmer överens om vad lärarnas ämnesförståelser och prioriteringar kan ha för inverkan på undervisningen. Lärarnas tillvägagångssätt skiljer sig åt, men i det stora hela finns det en gemensam nämnare hos lärarna att utveckla eleverna kompetenser som möjliggör förutsättningar för att bli demokratiska medborgare.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)