Effekten av surdegsbröd på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med den här systematisk översiktsartikel är att undersöka det vetenskapliga underlaget för surdegsbröds effekt på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst. Metod: Litteratursökningen till översiktsartikeln genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Det totala antalet unika studier som identifierades var 81 stycken. Via snowballing-metoden hittades ytterligare en studie som granskades. Efter litteratursökningen genomfördes databearbetningen där första steget var att granska samtliga artiklars relevans genom att läsa titel och abstract. Därefter lästes åtta artiklar i fulltext varav sex exkluderades då de ej uppfyllde inklusions- och exklusionskriterierna. Det fanns två studier av relevans för att besvara syftet till den systematiska översiktsartikeln i fråga. Artiklar som inkluderades i studien var de som hade friska vuxna, män och kvinnor, 18-75 år med normalt BMI, 18.5-24.9 kg/m² som sin population. Följaktligen inkluderades endast studier med RCT som design samt med en kolhydratsbelastning på 50 g där interventions- samt kontrollbrödet var bakat på vete. De inkluderade studierna behövde ha arean under kurvan för glukos och insulin som utfallsmått. För att bedöma risk för systematisk snedvridning av resultat i de inkluderade studierna användes statens beredning för medicinsk och social utrednings (SBU) granskningsmall ”Bedömning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas intervention)”. En bedömning gjordes för varje utfallsmått från de inkluderade studierna. Därefter utfördes en evidensgradering via the Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) och Metodboken på SBU:s hemsida. Resultat: Båda de inkluderade studierna bedömdes ha måttlig risk för bias. Följaktligen presenterade båda studierna en sänkning av postprandiellt glukos och insulin AUC efter intag av surdegsbröd jämfört med kontrollbröd. Dock observerades signifikanta skillnader endast i en av studierna. Vid sammanvägning av resultaten gjordes avdrag för bland annat precision. Slutsats: Det råder låg vetenskaplig evidens (++) kring surdegsbröds sänkande effekt på postprandiellt glukos och insulin jämfört med vitt bröd.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)