Skolträdgård - ett pedagogiskt verktyg : Hur skolträdgårdsaktiviter kan gå till och vad ger det för effekter på elevers attityder, kunskapoch framtid?

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle (NMS)

Sammanfattning: Kunskapsöversikten är skriven med syfte att undersöka huruvida skolträdgårdsaktiviteter kan användas som ett pedagogiskt verktyg, samt hur aktiviteten påverkar elevers attityder, hälsa och hållbart tänkande utifrån olika studier. Betydelsen av utomhuspedagogiken lyfts även fram som ett positiv metod för att öka elevers fysiska aktivitet. Översikten är baserad på två frågeställningar där vi vill lyfta fram effekter på elevers personliga utveckling och om aktivitet kan bidrar till ett hållbart tänkande. För att besvara på frågorna genomfördes informationssökning med hjälp av olika sökord och kombinationer i databaser som bland annat ERIC och Web of Science. Vi har även använt oss av relevanta litteratur för att stärka kunskapsöversikten, sammanlagt har vi använt 22 källor för arbetet. Resultaten visar att utomhuspedagogik och rörelseintegrerad undervisning har tydlig positiv påverkan på elevers hälsotillstånd. Man har även sett en ökad skolmotivation, självkänsla, högre skolnärvaro, bidragande känsla av tillhörighet både till naturen och till klasskamrater med mera. Efter arbetet med skolträdgårdsaktiviteter har också påverkan på elevers syn på hållbar utveckling ökat genom att de gjort medvetna val efter arbetet. Även fast det framkommer många fördelar med denna typ av arbetsform finns också svårigheter. Vi fann i en studie att ekonomiska resurser är ett hinder när det gäller att starta igång sådana projekt, men också hinder i hur aktiviteten är strukturerad och att utomhusmiljön kan vara rörigt för elever med diagnoser. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)