Skapa mervärde på restmaterial : med Material Driven Design

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

Sammanfattning: Varje år produceras mer än 10 miljoner ton kaffe i världen (www.ico.org) och Sverige är världens näst störst kaffedrickande nation med ca 80 ton kaffe på år, vilket motsvarar i snitt 3,5 koppar kaffe per person dagligen (www.kaffeinformation.se). Med en stor produktion tillkommer också en stor mängd avfall. När kaffebönor rostas får man ett restmaterial av kaffebönans skall, så kallad kaffechaff. I denna studie undersöks om detta spillmaterial vid kafferosterier kan få ett mervärde genom material driven design. Syftet är att minska avfall och skapa ett nytt material. Arbetet rör sig i områdena materialitet och hållbar utveckling och metod används Material Driven Design method (Karana et al., 2015) samt Material Driven Design for Sustainability (Bak-Andersen, 2018). Resultatet blev tre olika biologiskt nedbrytbara material, bland annat ett som kan användas som till engångsartiklar eller förpackningsmaterial. Studien visar på möjligheter att ge mervärde på restprodukter inom kafferosteri och skulle kunna användas som möjligt underlag till att se om spill från andra industrier skulle kunna få ett mervärde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)