Eggcycling : En studie om hur vi kan ta tillvara på äggskalsrester och genom en materialdriven designprocess utveckla nya material i hemmiljö

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

Sammanfattning: I Sverige konsumeras i snitt över 100 000 ton ägg varje år. Skalet utgör cirka 12 procent av äggets vikt och medför därför ett avfall på 12 000 ton äggskal. Vanligast idag är att äggskalen sorteras som matavfall och genom rötning eller kompostering blir till biogas som kan användas som energi. Det pågår samtidigt en diskussion om sättet att hantera äggskal då vissa kommuner menar att de är för tunga för att omvandlas till biogas, vilket i sin tur stör processen i rötkammaren. Studien undersöker möjligheterna att använda avfallet från äggskal och genom en materialdriven designprocess skapa ett biobaserat material i hemmiljö. Det har tidigare gjorts forskning på design från matavfall och studien undersöker detta vidare genom att utforska hur ett biomaterial från en lokal resurs kan se ut. Studien presenterar hur material från äggskal enkelt kan tillverkas hemma som DIY-projekt, av även icke-designers, för att ta tillvara på avfall från hemmet. Genom utvalda designmetoder skapades ett material- och produktförslag som sedan fick testas och utvärderas av användare genom en workshop. Studien resulterade i konceptet Äggdal. Konceptet är ett exempel på hur ett äggskalsbaserat material förslagsvis skulle kunna se ut och visar på nya, potentiella användningsområden. Resultatet bidrar med kunskap kring hur vi kan tillvara på avfall och tillverka hållbara material i hemmet samtidigt som det blir ett kreativt DIY-projekt. Förhoppningsvis kan denna typ av design främja en hållbar utveckling genom minskad konsumtion och en mer ansvarsfull produktion där designers har en betydande roll i övergången till en cirkulär ekonomi. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)