Sökning: "Hållbar livsmedelskonsumtion"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden Hållbar livsmedelskonsumtion.

  1. 1. Skatteväxling för en hållbar livsmedelskonsumtion och dess fördelningseffekter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för nationalekonomi med statistik

    Författare :Edvin Månsson; Ludwig Troëng; [2023-07-03]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Svenskarnas nuvarande diet ger upphov till stora klimatavtryck och i en tid där världen ställer om till en hållbar framtid hade en mer växtbaserad kost varit önskvärd. Denna uppsats presenterar en skatteväxlingsmodell vars syfte är att främja mer klimatvänliga livsmedel och samtidigt är någorlunda inkomstneutral för statsbudgeten. LÄS MER

  2. 2. Matsvinn och design

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Sahar Balcazar; [2023]
    Nyckelord :plast; matsvinn; förpackning;

    Sammanfattning : All produktion av mat orsakar växthusutsläpp, därför är det väsentligt att de livsmedel som inhandlas också konsumeras (Jordbruksverket, 2021). Livsmedelskonsumtion behöver vara hållbar utifrån en ekonomisk, social och miljömässig aspekt. LÄS MER

  3. 3. Hållbart beteende : Hur nudging inom design kan användas för att främja en hållbar livsmedelskonsumtion

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

    Författare :Simon Sjöberg; [2022]
    Nyckelord :Design; Produktdesign; Hållbar livsmedelskonsumtion; Livsmedelskonsumtion; Hållbarhet; Design för hållbart beteende; Nuding; Nuding inom livsmedel; Livsmedel; Hållbart beteende;

    Sammanfattning : Livsmedelskonsumtionen står för cirka 30% av den totala mängden koldioxid människan står för. Genom att konsumera mindre animaliska proteiner och mer proteiner från växtriket är det möjligt att minska klimatpåverkan med mer än 25%. LÄS MER

  4. 4. Choice editing for sustainable development : consumer attitudes toward food retailers limiting food choices

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Andrea Biro; Emma Svensson; [2021]
    Nyckelord :choice restrictions; environment; food retailer strategies; freedom of choice; health; paternalism; perceptions;

    Sammanfattning : Society is facing significant challenges in transforming to a sustainable food system where healthy food is provided, while reducing the negative environmental impact. Yet, it is debatable whose responsibility it is to provide healthy, environmentally friendly food from sustainable food systems. LÄS MER

  5. 5. Kan en CO2e-märkning på livsmedel minska utsläppen?

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Sofie Tellberg; [2021]
    Nyckelord :Koldioxidekvivalentmärkning; hållbar livsmedelskonsumtion; utsläpp; beteendeförändringar; Business and Economics;

    Sammanfattning : För en jämn utsläppsfördelning över jordens befolkning, samtidigt som Parisavtalets mål om en 1,5 graders temperaturhöjning nås, kan var individ släppa ut max 1 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) per år (Naturvårdsverket, 2021b). Svensk genomsnittlig livsmedelskonsumtion uppgår idag till 1,3 ton CO2e per år och individ (ibid. LÄS MER