Sökning: "vassleprotein"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet vassleprotein.

  1. 1. Vilken effekt har vassleprotein på benmineraldensitet? En systematisk litteraturöversikt bland vuxna ≥ 35 år.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Felicia Andersson; Clara Johansson; [2024-02-09]
    Nyckelord :Whey protein; bone mineral density; adults; Vassleprotein; benmineraldensitet; vuxna;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt är att undersöka om supplementering av vassleprotein har någon påverkan på bentäthet (BMD) hos vuxna ≥35 år. Metod: Litteratursökningen gjordes i två databaser, Pubmed och Scopus. Sökord för blocken var vassleprotein, BMD och randomiserade kontrollerade studier (RCT). LÄS MER

  2. 2. Water purification of ibuprofen using whey protein aerogels with and without PNF-structure

    Master-uppsats, KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

    Författare :Jessica Lyrner Morén; David Jonsson; [2023]
    Nyckelord :Aerogels; water purification; ibuprofen; protein nanofibrils PNF ; whey protein; attitudes; scientific research; Aerogeler; vattenrening; ibuprofen; protein nanofibriller PNF ; vassleprotein; attityder; naturvetenskaplig forskning;

    Sammanfattning : Clean water, free from pharmaceuticals, is important both for land and water living animals. Protein nanofibrils (PNFs) have already been shown to be a promising candidate for water purification of pharmaceuticals but there is a lack of research that compares PNF materials to non-PNF protein materials for water purification. LÄS MER

  3. 3. Enzymaktivitet i kostkällor och bromelains förmåga att spjälka vassle- och ärtprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Mattias Stenström; Marcus Jacobsen; [2022]
    Nyckelord :Enzym; bromelain; proteas; grodd; skott; ananas; protein; vassle; ärtprotein; aktivitet; matsmältning; spjälkning; upptag; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Proteiner är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att reparera celler, bygga upp vävnader och muskler samt bilda enzymer. Proteinbrist kan leda till försämrad hälsa och därför finns rekommendationer att andelen protein i den dagliga kosten bör utgöra 18 E%. LÄS MER

  4. 4. Effekten av proteintillskott på kroppssammansättning vid viktnedgång hos överviktiga och obesa

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonny Trinh; Tilda Olsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Proteintillskott; fettfri massa; fettmassa; muskelproteinsyntes; kalorirestriktion; övervikt; fetma; Protein supplements; fat-free mass; fat mass; muscle protein synthesis; calorie restriction; weight loss; overweight; obesity;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekten av proteintillskott på kroppssammansättning vid viktnedgång hos överviktiga och obesa - En systematisk översiktsartikel Författare: Jonny Trinh och Tilda Olsson Handledare: Therese Karlsson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-04-01 Bakgrund: Övervikt och fetma har utvecklats till en global epidemi de senaste decennierna, där risken för samsjuklighet ökar. För att gå ned i vikt måste energiintaget understiga energiförbrukningen. LÄS MER

  5. 5. Gelbildning av vassleprotein

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Rasmus Mörtberg; [2019]
    Nyckelord :Vassleprotein; gelbildning; fibriller; PNF;

    Sammanfattning : Vassleproteiner har kemiska egenskaper som gör att de, under rätt förhållanden, kan bilda geler. Det här gör vassleproteiner mycket intressanta eftersom de då kan användas i olika livsmedel för att ge önskad konsistens. LÄS MER