Sökning: "Protein"

Visar resultat 1 - 5 av 1849 uppsatser innehållade ordet Protein.

  1. 1. Vad tycker DU om den vegetariska skollunchen?”.En enkätundersökning om grundskoleelevers, vårdnadshavares och lärares attityder till vegetariska respektive köttbaserade måltider i skolan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Maja Elf; Josephine Pettersson; [2021-08-30]
    Nyckelord :Vegetarisk mat; hållbar matkonsumtion; skolmåltider; barn; attityd;

    Sammanfattning : Skolans måltider har stor potential att driva hållbarhetsarbeten i kommuner i rätt riktning. I samband med att kommuner i Sverige introducerat mer vegetariska rätter i skolmåltiden som ett sätt att minska klimatpåverkan har det mötts av motstånd från elever, vårdnadshavareoch lärare. LÄS MER

  2. 2. Effekten av proteintillskott på kroppssammansättning vid viktnedgång hos överviktiga och obesa

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonny Trinh; Tilda Olsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Proteintillskott; fettfri massa; fettmassa; muskelproteinsyntes; kalorirestriktion; övervikt; fetma; Protein supplements; fat-free mass; fat mass; muscle protein synthesis; calorie restriction; weight loss; overweight; obesity;

    Sammanfattning : Abstract Title: The effect of protein supplements on body composition during weight loss in overweight and obese adults - A systematic review articleAuthor: Jonny Trinh and Tilda OlssonSupervisor: Therese KarlssonExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: 2021-04-01Background: Overweight and obesity have turned into a global epidemic in recent decades, where the risk of comorbidity is increasing. Treatment of overweight and obesity includes lifestyle changes, where diet and physical activity are paramount. LÄS MER

  3. 3. Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements in perceptions of appetite in people with obesity during a period of calorie restriction?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alexander Hidén; Daniel Karevi; [2021-08-06]
    Nyckelord :Systematic review; Protein; Obesity; Satiation; Appetite; Systematisk översiktsartikel; Protein; Fetma; Mättnad; Aptit;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Leder ett högre proteinintag till förbättrade aptitrelaterade känslor hos obesa personer under en period av kalorirestriktion?Författare: Alexander Hidén, Daniel KareviHandledare: Therese KarlssonExaminator: Sofia KlingbergLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2021-04-01Bakgrund: Övervikt och fetma är en växande pandemi på global skala. Protein har länge ansetts ge positiv effekt på mättnad och aptit, vilket, om använt, skulle kunna leda till en mer effektiv viktminskningsbehandling hos överviktiga och obesa. LÄS MER

  4. 4. Alkaline Protein Extraction of Oat Bran and Oat Endosperm Flour - the Effect of pH during Extraction and Precipitation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Bella Nielsen; Alva Rodhe; [2021]
    Nyckelord :Oats; Protein; Alkaline extraction; Protein extraction; Plant-based proteins; Oat protein; Oat bran; Oat endosperm; Iso-electric precipitation; Food engineering; Technology and Engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : An increased understanding of the negative impacts of animal-based proteins, on both environment and health, has led to a rise in the demand for plant-based proteins. To meet the demands, conventional crops must be efficiently utilized. LÄS MER

  5. 5. Characterization of a novel EPHB2 R155C mutant with respect to its proteolytic cleavage by TF/FVIIa

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Ece Akcan; [2021]
    Nyckelord :cancer; colorectal cancer; CRC; ephrin receptor; EPHB2; tissue factor; TF; TF FVIIa; cleavage; cell repulsion;

    Sammanfattning : EPHB2, an ephrin receptor (EPH) from receptor tyrosine kinase (RTK) family, is one of the substrates for tissue factor (TF) - coagulation factor VIIa (FVIIa) complex and it is cleaved in its ectodomain. EPHB2 cleavage is important for ephrin receptor (EPH) - ephrin ligand (EFN) signaling and cell repulsion. LÄS MER