Sökning: "matlagning"

Visar resultat 21 - 25 av 225 uppsatser innehållade ordet matlagning.

  1. 21. Hushålls förändrade elanvändningsmönster - En studie om hur Kraftringens hushållskunder har påverkats av höga och volatila elpriser.

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för energivetenskaper

    Författare :Emma Allard; Alice Green; [2023]
    Nyckelord :Effektavgift; timprisavtal; elförbrukning; energikris; förbrukningsmönster; hushållskunder; elbilsladdning; elvärme; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : All grid companies, including Kraftringen, must until 2027 implement a new price component in the grid fee, a time differentiated effect fee which aims to create incentives for households to even out their electricity consumption over the day. During the fall and winter of 2022, the electricity prices rose a lot and the variability in the electricity price throughout the day was high. LÄS MER

  2. 22. Boendes agerande under energikrisen 2022/2023

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Installations- och klimatiseringslära

    Författare :Malin Antonsson; Beatrice Jihag; [2023]
    Nyckelord :Energianvändning; brukarbeteende; enkätundersökning; vädringsbeteende; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The building and service sector consume 40 percent of Sweden’s total energy use. Which of only single-family houses are responsible for 8 percent. The energy used in single family houses mainly goes to heating and hot water. 2020 the most common energy source for heating these buildings was electricity (Energimyndigheten 2022). LÄS MER

  3. 23. Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Eliana Antoniou; Maja Flodin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Titel: Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar: En kvalitativ studie  Författare: Eliana Antoniou och Maja Flodin  SAMMANFATTNING Bakgrund: Efter att ha smittats av Covid-19 har många till följd av viruset drabbats av lukt- och smakförändringar. Dessa förändringar har beskrivits negativt påverka vardagslivet i flera avseenden. LÄS MER

  4. 24. Eco board: produkten som hjälper dig laga hälsosammare och miljövänligare middagar

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknik

    Författare :Christopher Ericsson; [2023]
    Nyckelord :MFW; Överkonsumtion; Hälsa; Hållbarhet; Kost; Portion; Matlagning;

    Sammanfattning : Projektet har inspirerats av metabolic food waste, även kallat MFW, som är ett mått för överkonsumtion av mat i koldioxidekvivalenter. I det här projektet har jag genomgått en designprocess för att ta fram ett produktkoncept som syftar till att hjälpa människor tillaga lagom mängder mat utav olika livsmedel för att minimera belastningen på miljön. LÄS MER

  5. 25. ”VAD SKA VI BAKA IDAG?” : En kvalitativ studie om det finns samband mellan elevers förväntningar och det centrala innehållet i ämnet Hem- och konsumentkunskap

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

    Författare :Yvonne Johansson; [2023]
    Nyckelord :Hkk; hem- och konsumentkunskap; attityder; centralt innehåll.;

    Sammanfattning : I skolämnet hem- och konsumentkunskap (Hkk) handlar det mesta om vad en ungdom behöver kunna för att klara av att flytta hemifrån. En stor del av ämnet handlar om matlagningmen även om hur man ska sköta sin ekonomi, vilka rättig- och skyldigheter man har som konsument och hur man tvättar och sköter sina kläder. LÄS MER