Kylanläggning för småskalig ölproduktion anpassad för jäsning och lagring av lageröl

Detta är en Master-uppsats från KTH/Skolan för kemivetenskap (CHE)

Sammanfattning: Antalet mikrobryggerier runt om i Sverige har de senaste åren ökat markant. Vanligast är att dessa producerar öl som ale och stout trots att vi svenskar, om man ser till systembolagets statistik, fortfarande främst dricker lager. En anledning till få av de mindre mikrobryggerierna brygger lageröl är att bryggprocessen är mer avancerad för att brygga lager. För att brygga lager krävs, utöver den vanliga bryggutrustningen, också ett sätt att kyla ölet på först till 10°C och sedan till 0°C under en längre period. Den utrustning som används av de flesta större mikrobryggerierna är för dyr för de mindre mikrobryggerierna och bryggning av lageröl uteblir därför ofta. Ett exempel på ett mindre mikrobryggeri som har detta problem är Brewing Költur och detta arbete har haft som avsikt att lösa kylproblemet för dem. Arbetet gick ut på att ta fram ett alternativt sätt, dels att kyla en sats öl på, 300 liter, dels att hålla ölet kallt utan större fluktuationer under en längre tid. En viktig del i lösningen är att investeringskostnaden för kylanläggningen skulle vara avsevärt lägre än de alternativ som finns på marknaden idag. Projektet hade dock inte som avsikt att lösa övriga problem som finns med bryggning av lager. Resultatet blev en Bag-in-Box: en frysbox i vilken en engångspåse placerades. En luftspalt skapades mellan påsen och frysens innerkanter för att sakta ner värmeöverföringen och på så vid undvika att kyla ned jästen för snabbt vilket (annars) kan få allvarliga konsekvenser på ölet. En prototyp av produkten kylanläggningen byggdes ihop på vilken tester utfördes. Testerna visade att produkten utan problem kunde hålla stabila temperaturer under längre perioder, framförallt vid de lägre temperaturerna. Vid nedkylning från 10°C samt vid hållning av denna temperatur krävdes viss komplettering med manuell omrörning för att undvika stora temperaturgradienter i påsen. Investeringskostnaden för produkten är mycket låg medan de rörliga kostnaderna är relativt höga på grund av engångspåsen då det går åt en eller två sådana per sats bryggd öl. På grund av produktens låga investeringskostnad, enkla montering samt relativt goda förmåga att hålla temperaturer konstanta anses produkten ha potential att kunna ha stor betydelse för mindre mikrobryggerier i framtiden.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)