Bättre måltidsupplevelse för äldre

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Syfte med denna studie var att kartlägga hur omsorgsmåltiderna tillämpas i Västra Götaland och vilka hinder och möjligheter som kommunerna ser. Undernäring är ett stort problem bland äldre. En enkät skickades ut via mejl till alla 49 kommuner i Västra Götalands län. Enkäten bestod av åtta frågor som behandlar begreppet omsorgsmåltider och dess implementation. Det var 21 kommuner som deltog, åtta kommuner som tackade nej till att vara med i undersökningen och 20 kommuner svarade inte, trots påminnelse. På grund av ett stort bortfall gjordes en bortfallsanalys på åtta slumpmässiga kommuner som inte gav gensvar. Resultatet av bortfallsanalysen visade att den vanligaste anledningen till att kommunerna inte svarade var tidsbrist och att andra uppgifter prioriterats. Resultatet av enkäten visade att 76 % av de kommuner som deltog i studien tillämpar omsorgsmåltiden inom äldreomsorgen. Tidigare studier visar att undernäring är ett stort problem bland äldre. I studieresultatet framkom det att omsorgsmåltiden är ett bra redskap att använda för att förhindra detta problem. Det förekommer att det finns brist på riktlinjer. De hinder och utmaningar som framkom i studien med omsorgsmåltiden var ekonomiaspekten, personalbemanning på plats vid måltiden, brist på samt otillräcklig kunskap kring ämnet. Kommunernas svar tyder på att omsorgsmåltiden är ett bra verktyg för att förebygga undernäring samt för att öka välbefinnandet hos de äldre.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)