Vattenbruket

Detta är en Master-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

Sammanfattning: Avståndet mellan produktion och konsumtion av livsmedel är långt. Dagens komplexa matsystem har försvagat vår relation till råvarors ursprung och dess värde. Industrier hamnar allt längre bort i periferin och blir otillgängliga för stadens invånare. Med växande befolkning och ökat livsmedelsbehov krävs alternativa och transparenta former av matsystem som grundar sig i naturens egna processer. Tång är en outnyttjade resurs från havet. De senaste åren ett intresse väckts för odlad tång och dess potential som framtida livsmedel. Utifrån tångens odlings- och förädlingsprocess undersöker detta examensarbete hur ett närmre förhållande till livsmedelsproduktion kan etableras. Hur kan arkitektur hjälpa oss komma närmre vår mat, och vilka värden kan det skapa? Projektet tar plats i Nyhamnen i Malmö. Ett av stadens äldsta hamnområden är idag fast mellan sin industrihistoria och spekulativa stadsutvecklingsplaner. Ett bortglömt och avspärrat hamnområde bara ett hundratal meter från centralstationen utgör därför en intressant utgångspunkt att utforska gränsen mellan industri, stad, människor och råvara.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)