Övervikt och kost - riskfaktorer för uppkomst av bröstcancer hos kvinnor

Detta är en Kandidat-uppsats från Jönköping University/Hälsohögskolan

Sammanfattning: Bakgrund: Grunden i diagnostiken av bröstcancer är mammografin. Vägen från screening till diagnos sker för många kvinnor under stor psykisk press med oro och ångest. Röntgensjuksköterskan har i patientmötet en viktig roll i att ge information och stöd till patienten. Vikt och kost är känsliga ämnen att prata om och stora kunskapsluckor finns. Syfte: Att öka kunskapen om kost och vikt som riskfaktorer för uppkomst av bröstcancer hos kvinnor. Detta för att röntgensjuksköterskan med ökad kunskap bättre ska kunna informera och stötta patienter. Metod: Denna studie är en litteraturstudie med sökningar utförda i Cinahl och Medline. Sammanlagt inkluderades 15 kvalitetsgranskade vetenskapliga artiklar i litteraturstudiens resultat. Rubriker och underrubriker genererades genom integrerad analys. Resultat: Övervikt och kost spelar en stor roll både som risk och förebyggande faktor. Övervikt associerades med bröstcancer postmenopaus. Även ökat kaloriintag och ökat intag av ägg visade ett postmenopausalt samband. Inflammationshöjande kost visade sig vara en riskfaktor hos premenopausala kvinnor Slutsats: Signifikant samband sågs med kost, vikt och ökad risk för bröstcancer. Skillnader sågs i påverkan på pre-och postmenopausala kvinnor. I vissa fall sågs även samband med reducerad risk.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)