Vem äger problemet? En litteraturstudie som synliggör effekten av ett lågaffektivt bemötande och samarbetsbaserat problemlösning i mötet med problemskapande beteende.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Vår studie visar att ett Lågaffektivt bemötande är ett effektivt sätt att möta elever med problemskapande beteende. Resultatet visar också att pedagogernas känsla av att ha ett verktyg som ger dem en förståelse och en överblick över situationen minskar deras upplevelse av stress i mötet med problemskapande elever. Studien visar att det lågaffektiva bemötandet är en metod som fungerar i mötet med ett problematiskt beteende men också att det är en strategi för att förebygga problem och stärka relationen med eleverna. Att arbeta lågaffektivt innebär att pedagogen stannar upp och vågar ställa sig i elevens skor för att utifrån ett lugnt, empatiskt och positivt sätt arbeta för att minska risken för problemskapande beteende och stärka förhållandet mellan elev och pedagog i form av pedagogiskt kapital. Vi har genom denna studie redogjort för de två starka ben som utvecklat metoderna och granskat en del av teorin bakom synen på människan som del i större sammanhang.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)