Pine Flour : En hållbar livsmedelsprodukt

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Industridesign

Sammanfattning: Syftet med examensarbetet är att utveckla designlösningar som resulterar i en eller flera prototyper som visar att tallmjöl är ett alternativ inom livsmedelsindustrin. Råvaran som används är skadad furu, som blånadsträ eller tallved, som blir över i sågverk. För att tallmjöl ska kunna konsumeras som föda måste den genomgå en jäsningsprocess som ändrar den kemiska strukturen hos cellulosa, som är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i trä, till fibrer som kan smältas av människor. En bromatologisk analys utfördes, vilket är en grundläggande analys utförd på livsmedel för att fastställa dess näringsegenskaper, vilket gav ett resultat som tyder på att mänsklig konsumtion av tallmjöl är möjlig. Laboratoriet är certifierat enligt den internationella standarden ISO/IEC 17025:2017. Projektet har genomförts genom en materialdrivna designmetod och faser i en klassisk cirkulär designprocess, från forskning, idégenerering till en slutlig prototyp.  Examensarbetet resulterade i Pine Flour, vilket är ett mångsidigt mjöl som kan användas som ett nytt mjöl i livsmedelsindustrin. För att demonstrera tallmjölets kapacitet skapades också Crunchy Blue flingor, en biprodukt, som är flingor gjord av blånadsträ, det vill säga tall som är angripits av blånadssvamp. Tallmjöl har många näringsmässiga fördelar eftersom dess huvudkomponent är fiber, och blånadträ innehåller protein vilket skapar ett livsmedel av hög näringskvalitet. Sverige skulle kunna bli en hälsosam mjölproducent där varje region kunde producera sitt eget mjöl med sina egna kvaliteter beroende på olika tallars egenskaper. Utan att angripa ekosystemet så skulle Sverige kunna bli ett självförsörjande gällande tallmjöl, något som gynnar lokal produktion i en hållbar sammanhang.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)