Kommunikation som mänsklig rättighet och grundläggande behov. Ett utvecklingsarbete om kommunikation och samspel under mellanmålet i förskolan.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Vårt syfte med utvecklingsarbetet är att utveckla barns möjligheter till kommunikation med vuxna och andra barn, samt att erbjuda barnen alternativ för att kunna delta i kommunikativa sammanhang i förskolans verksamhet. Likt Vygotskij framhäver i det sociokulturella perspektivet blir inte omvärlden meningsfull förrän barnen får en chans att vara delaktiga i den, samt vara med och påverka i interaktion med andra människor. Genom studien har vi fått en ännu större förståelse kring hur viktig kommunikation i förskolan är som ligger till grund för det fortsatta lärandet. Genom att använda sig av ett fungerande kommunikationssätt minskar frustrationen som kan uppstå när mottagaren inte förstår och risken för missförstånd minskar. Att lyckas i sin kommunikation skapar positiva minnesbilder som barnen bär med sig hela livet. Med positiviteten kommer inlärningen att bli mer lustfylld vilket bidrar till ett ökat lärande. En kvalitativ studie i form av ett utvecklingsarbete med inspiration av aktionsforskning genomfördes på två förskolor där mellanmålssituationen videoobserverades med fokus på kommunikation och samspel. Genom den valda metoden synliggjordes även de minsta försöken till interaktion. Mellanmålssituationen gjorde det möjligt att bara observera de barn som fått samtycke till att delta i studien. En tydlig framgångsfaktor som studien visade på var att fler barn deltog i kommunikationen efter att vi i vårt utvecklingsarbete introducerade bildstöd i mellanmålssituationen. Ytterligare ett resultat som blev synligt var att det är av stor vikt för barnens möjlighet till kommunikation att en närvarande pedagog finns tillgänglig som stöd. Resultatet visar att en pedagog som är lyhörd, engagerad och uppmärksam gynnar barnen i deras kommunikation genom att de stöttar barnen till att bli delaktiga i samspel med andra.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)