Framtagning och utvärdering av granskningsinstrument avsett för att bedöma kvaliteten på patientinformation gällande nutrition : GIPIN

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Nelly Eklund; Isabelle Graff; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats var att utforma och utvärdera ett granskningsinstrument avsett för att bedöma kvaliteten på patientinformation gällande nutrition. Granskningsinstrumentet namngavs Granksningsinstrument för patientinformation om nutrition, förkortat GIPIN. GIPIN skapades för att bedöma patientmaterialens layout, språk, relevans och evidens. I instrumentet fanns ett antal frågor med svarsalternativen: ja, delvis och nej. Patientinformationen kunde få betyget låg, medelhög eller hög kvalitet.   Redan existerade granskningsinstrument var varken på svenska eller fokuserade på relevans och evidens, utan främst språk och layout. Patientmaterial som handlade om kostråd vid cancer och cytostatikabehandling samlades in för att testa granskningsinstrumentet. Detta ämne valdes både för att det är ett relevant ämne och för att cancerpatienter har hög risk för undernäring. De frågeställningar som författarna ville besvara var om instrumentet och dess innehåll ansågs relevant enligt yrkesverksamma dietister, samt undersöka instrumentets reliabilitet.   Metoden bestod av följande sex steg: litteraturgenomgång, utformning, insamling, validering, revidering samt test av reliabiliteten på instrumentet.  Studien visade att GIPIN hade relativt hög validitet baserat på responsen från tio yrkeserfarna dietister. Även reliabiliteten bedömdes hög, då graden av överensstämmelse på både grundinstrumentet och fördjupningsinstrumentet blev 95 procent. Kappa-koefficienten på grundinstrumentet blev 0,86, med en viktad kappa-koefficient på 0,88, alltså nästan perfekt överensstämmelse. GIPIN skulle däremot behöva utvecklas och förbättras, vilket är varför fortsatt validering, test av reliabilitet samt ytterligare revidering uppmuntras, framförallt gällande poäng- och betygsättning

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)