Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel Författare: Stina Ramne och Johanna Reims Handledare: Anna Winkvist Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-25 Bakgrund Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Blodtryck och blodfetter är två betydelsefulla faktorer för hjärt- och kärlhälsa som kan påverkas av vår kost. Forskning har visat att frukt, grönt och fullkorn minskar risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Ett högt intag av mejeriprodukter, i synnerhet magra, har även visats ha en positiv effekt på riskfaktorerna. En jämförelse mellan magra mejeriprodukters och kolhydratrika livsmedels förbättrande effekt på blodtryck och blodfetter har inte tidigare sammanställts. Syfte Syftet med litteraturgranskningen är att ta reda på det aktuella forskningsläget gällande magra mejeriprodukters effekt jämfört med kolhydratrika livsmedel på blodtryck och blodfetter hos vuxna med riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom. Sökväg Sökningen av originalartiklar gjordes i databaserna PubMed och Scopus med sökorden blood pressure, hypertension, dairy products, milk, low fat, non fat, blood lipids och cholesterol. Urvalskriterier Randomiserade kontrollerade humanstudier, vuxna män och kvinnor med riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom, jämförelse mellan magra mejeriprodukter och kolhydratrika livsmedel, skrivna på engelska eller svenska, utan berikade eller fullfeta mejeriprodukter och utan övrig kost- eller livsstilsintervention inkluderades. Datainsamling och analys Totalt inkluderades fyra originalartiklar som kritiskt granskades med SBU:s kvalitetsgranskningsmall för randomiserade studier. Resultaten sammanvägdes med hjälp av Göteborgs Universitets underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE. Resultat Av de fyra inkluderade studierna sågs en signifikant sänkning av systoliskt blodtryck i två studier. En studie såg en signifikant lägre HDL i mejeriinterventionen. Inga signifikanta resultat sågs på diastoliskt blodtryck och LDL. Slutsats Ett högt intag av magra mejeriprodukter jämfört med kolhydratrika livsmedel har måttlig (+++) evidensstyrka för att systoliskt blodtryck kan sänkas och måttlig (+++) evidensstyrka för att diastoliskt blodtryck, HDL eller LDL inte påverkas. Nyckelord Mejeriprodukter, mjölkprodukter, hjärtkärlsjukdom, hypertoni, blodtryck, blodfetter, lipoproteiner, RCT, crossover.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)