Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen utgick från tre block, där block 1 innefattade fermenterade sojaprodukter, block 2 blodfetter och block 3 RCT-studier. Inklusionskriterier var RCT-studier där man undersökt effekten av fermenterade sojaprodukter på blodfetter jämfört med placebo. Exklusionskriterier var studier med kombinerade interventioner samt studier där deltagarna fått en annan samtidig blodfettssänkande behandling. Deltagarna fick inte heller ha några sjukdomar som skulle kunna påverka utfallet. Studier som mötte valda kriterier inkluderades i översikten och granskades i fråga om risk för bias med hjälp av SBU:s granskningsmall “Bedömning av randomiserade studier”. En sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet gjordes enligt GRADE. Resultat: Sökningen resulterade i 106 unika träffar. Av dessa lästes nio artiklar i fulltext varav fyra inkluderades i översikten. Två av studierna bedömdes ha låg risk för bias och två bedömdes ha måttlig risk för bias. Dessa fyra studier utgjorde en studiepopulation på 285 personer. Interventionen pågick i 8–12 veckor. Ingen statistisk signifikant effekt sågs för utfallsmåtten totalkolesterol, LDL-C eller HDL-C. Slutsats: Det saknas vetenskaplig evidens för att fermenterade sojaprodukter har effekt på blodfetter hos vuxna. Tillförlitligheten för det sammanvägda resultatet är låg (++) för alla utfallsmått.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)