Effektivisering av produktionsflöden inom livsmedelsbranschen : En studie om utmaningar & möjligheter med digital tvilling

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Institutionen för Urbana Studier (US)

Sammanfattning: En ökad effektivitet i de interna flödena är en viktig faktor för att bibehålla konkurrenskraft inom livsmedelsindustrin. Ny teknik som digitala tvillingar kan därför vara en möjlighet till att identifiera och åtgärda begränsande faktorer i produktflödet. Syftet med denna studie var att bidra till ökad förståelse för vilka möjligheter och utmaningar som kan uppstå vid tillämpningen av digital tvilling för att effektivisera flödesprocesser. För att samla in relevant empirisk data genomfördes två semistrukturerade intervjuer, en observation samt dokumentstudier.  Studiens resultat visar att den digitala tvillingen användes för datadrivna simuleringar med hjälp av realtidsdata som producerats av RFID-teknik. Simuleringarna gav möjligheten att förebygga fel som annars hade uppstått i flödet som därmed även sänkte både kostnader och tiden som krävdes vid flödesförändringen. Den digitala tvillingen i kombination med VR gav även möjlighet till visualisering av den digitala tvillingen och är en möjlighet till att engagera medarbetare i förändringar. Det fanns även potential att använda den digitala tvillingen tillsammans med VR för utbildning vilket kan leda till minskade kostnader och fel i det verkliga flödet. Utmaningar som identifierades i studien var att kostnaden för skapandet och underhållet av den digitala tvillingen och att den skapades i rätt tid i projektet för att kunna utnyttja dess potential maximalt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)