Tolkning av entreprenadavtal i Högsta domstolen och underrätter - Förekommer en särskild tolkningsmetod för entreprenadavtal?

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Lunds universitet/Juridiska institutionen; Lunds universitet/Juridiska fakulteten

Sammanfattning: Entreprenadavtal avser i allmänhet omfattande och långvariga arbeten som inbegriper flera olika parter. Det är relativt vanligt förekommande att parterna har olika åsikt gällande hur ett specifikt avtalsvillkor ska tolkas. Det finns ingen entreprenadrättslig lagstiftning. Företrädare för BKK, Byggandets Kontraktskommitté, har framförhandlat standardkontrakt. Standardkontrakten har en stark ställning inom bygg-och anläggningsindustrin. Tvister på entreprenadrättens område har historiskt sett främst prövats genom skiljeförfaranden. De senaste åren har antalet tvister som prövats i allmän domstol emellertid ökat. HD har, under det senaste decenniet, meddelat ett antal prejudikat som behandlar tolkningen av standardkontrakt på entreprenadrättens område. De tolkningsprinciper som HD lyfter fram skiljer sig från den tolkning som traditionellt gjorts inom ramen för skiljeförfaranden. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur HD:s prejudikat gällande tolkningen av entreprenadavtal ska förstås. För att uppnå detta syfte redogörs för HD:s prejudikat gällande tolkningen av entreprenadavtal. Utifrån dessa avgöranden utkristalliseras vissa tolkningsprinciper. De principiella uttalandena som HD gör gällande avtalstolkning av entreprenadavtal kan uppfattas på olika sätt. Å ena sidan kan de principiella uttalandena uppfattas som att HD fastslagit en ”steg-för-steg” –metod för tolkning av entreprenadavtal. Å andra sidan kan de principiella uttalandena, enligt min mening, uppfattas som generella beskrivningar av hur tolkningen av standardavtal kan gå till. För att utröna vilket genomslag HD:s tolkningsmodell för entreprenadavtal har fått i underrätter, refereras och analyseras ett antal underrättsavgöranden. Härvid undersöks dels vilka principiella uttalanden underrätterna gör gällande tolkningen av entreprenadavtal, dels hur underrätterna går till väga vid den materiella bedömningen. I uppsatsen nås slutsatsen att de principiella uttalanden som HD gjort inte ska tolkas som att HD utarbetat en ”steg-för-steg”-metod. Vid granskning av de materiella bedömningarna i underrätterna framgår tydligt att de olika tolkningsfaktorerna och den dispositiva rätten beaktas inom ramen för en helhetsbedömning. I de analyserade underrättsavgörandena används tolkningsfaktorerna generellt sett som argument för att legitimera ett tolkningsresultat. De principiella uttalandena bör, i enlighet med argumentationen i uppsatsen, betraktas som generella beskrivningar av hur tolkningen av entreprenadavtal kan gå till.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)