Barnfamiljers ekologiska konsumtionsvanor : En undersökning om hur prisökningen har påverkat svenska barnfamiljers ekologiska konsumtionsmönster

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Ekologiskt livsmedel har länge varit eftertraktat av konsumenter i hela Sverige. Anledningen till populariteten är olika, däremot anses den personliga hälsan, djurens välmående, miljön och den biologiska mångfalden vara en del av det viktigaste faktorerna till att konsumenter handlar ekologiska livsmedel. Ekologisk kost har alltid ansetts som kostsamt, trots detta hälsomässigt givande. Syftet med studien är att undersöka barnfamiljers ekologiska konsumtionsmönster i samband med prisökningen. Priserna på livsmedel har gått upp i samband med krig och är en del av pandemins spår. Detta har resulterat i brist på energiresurser och bidragit till inflation samt en generell prisökning i svenska samhället. Prisökningen har tvingat människor att utforma nya vanor, och de har fått tänka om kring hur, var och vad de handlar. För att besvara frågeställningen som valt till arbetet används den kvalitativa metoden intervju. Intervjuerna omfattar fem olika familjer och deras inköpsvanor. De teorier som använts för att analysera intervjuerna är The value action-gap, Politisk ekologi samt Politisk ekonomi. Genom analysering har kodning system etablerats och visar resultat på förändrade inköpsvanor i form av minskat köp av ekologiskt livsmedel samt ett minskat ekologiskt utbud i butik. Familjerna anser sig påverkas av prisökningen på olika vis, men främst ekonomiskt. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)