Sallad, sushi och sötsaker - Unga tjejers uppfattningar om hälsosam mat

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Elin Dahlin; Marie Karlsson; [2011-02-17]

Nyckelord: Matvanor; hälsosam mat; unga tjejer; hälsa; fokusgrupper;

Sammanfattning: Näringsrik mat och bra matvanor är en viktig förutsättning för god hälsa. Valet av mat styrs av olika faktorer, till exempel media, vänner/familj och ekonomi. Då många levnadsvanor skapas i ungdomsåren får dessa en stor betydelse för hälsan senare i livet. Av denna anledning väcktes intresset att undersöka unga tjejers uppfattningar kring hälsosam mat. Vidare ville vi undersöka vilka faktorer som påverkar deras matval. Metodvalet i studien blev fokusgruppsintervjuer. Intervjuerna spelades in för att datamaterialet skulle bli så korrekt som möjligt. Därefter transkriberades samt analyserades materialet. Vid analysen delades materialet in i olika kategorier. Sammanlagt deltog fjorton tjejer från två olika skolor och fokusgruppsintervjuerna genomfördes på dessa skolor. Deltagarna var i åldrarna 16-19 år. Resultatet visade att enligt tjejerna är hälsa att ha balans i tillvaron. De ansåg att en hälsosam måltid innehåller kolhydrater, protein och fett samt att en varierad kost är att föredra. Maten ska även vara fri från tillsatser om tjejerna själva får välja. Tjejerna åt frukost, lunch och middag varje vardag medan de på helgen bara åt två måltider eftersom de sov länge på morgonen. Flera av deltagarna har sina mammor som förebilder när det handlar om hälsa och sunt leverne. De anser att de har fått sin kunskap om kost och hälsa från skolan, idrottsföreningar samt media. Tjejerna anser att de blir påverkade av medias budskap men att de samtidigt är kritiska till det de läser och hör.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)