En studie om jämställdhet i hem- och konsumentkunskapsundervisningen

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Författare: Peter Lemon; [2014]

Nyckelord: jämställdhet; genus; hem- och konsumentkunskap;

Sammanfattning: Den här studien undersöker hur jämställdheten fungerar under hem- och konsumentkunskaps- lektionerna (HKK-lektionerna). Vid ett flertal tillfällen så har jag kommit i kontakt med det faktum att pojkar oftare får mer uppmärksamhet i klassrummet än flickor, detta belyses framförallt på studiedagar. Lärarna har vid dessa tillfällen blivit uppmanade att vi ska tänka på detta problem, så att även flickor får den uppmärksamhet de behöver. Även de tysta elevernas behov skall uppmärksammas. Syftet med denna uppsats är att studera uppfattningar och handlingar ur ett jämställdhetsperspektiv i hem- och konsumentkunskapsundervisningen (HKK-undervisningen). Detta skall jag göra genom att; studera elever och lärares beteenden, och deras tankar om jämställdheten på hem- och konsumentkunskapslektionerna (HKK-lektionerna). Mina frågeställningar för studien har varit:
Hur behandlas eleverna av sina lärare ur ett jämställdhetsperspektiv på HKK-lektionerna? Hur uppfattar eleverna jämställdheten på HKK-lektionerna?
Hur uppfattar lärarna jämställdheten på HKK-lektionerna? Jag skall därför studera hur det ser ut med jämställdheten på HKK-lektionerna. För att komma fram till detta har jag därför gjort tre olika undersökningar för att komma fram till ett resultat.
Jag har gjort observationer av annan lärare på lektioner. Där har jag undersökt hur ofta läraren uppmärksammar sina elever. Jag har på sex lektioner mätt hur ofta denna kontakt skett och vilket kön som då uppmärksammats. Jag gjorde denna undersökning samtidigt som jag gjorde min VFU och kunde därigenom iaktta lektionerna på ett naturligare sätt. Detta hjälpte eleverna att känna mig och kunde utifrån detta agera som vanligt. Jag har efter observationerna intervjuat eleverna om vad de tycker om jämställdheten på HKK- lektionerna. De har fått svara på hur de uppfattar jämställdheten på HKK-lektionerna, samt fått svara fritt på frågan om jämställdheten även i andra ämnen. Utöver det så har jag använt mig av enkäter som besvarats av mina lärarkollegor i HKK, de har fått svara på hur de uppfattar jämställdheten på HKK-lektionerna. Undersökningen hade ett ganska stort bortfall, men det blev ändå tydligt vad dessa lärare tyckte om jämställdhet på HKK-lektionerna. Dessa undersökningar har visat, utifrån observationerna, intervjuer och enkätundersökningen, att deltagarna i undersökningen anser att det är jämställt på HKK-lektionerna. Det innebär att både lärare och elever tycker att det är jämställt på HKK-lektionerna. Denna studie visar dock inte varför, utan bara att lärare och elever uppfattar HKK-lektionerna som jämställda.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)