Vad tror du på? : En läromedelsstudie om religionskunskapsundervisning som främjar religioners olika uttryck och praktiker.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: Denna studie undersöker huruvida läroböcker, dess tillhörande lärarhandledning samt läroplanen främjar synliggörandet av religioners olika uttryck och praktiker. Vidare avser studien undersöka på vilka sätt lärarhandledningar uppmanar till att genomföra en mer jämförande och tematisk religionskunskapsundervisning.  Den tidigare forskningen framhåller hur religionskunskapsundervisningens konstruktion och utmaning, elevers upplevelser och inställningar samt läromedelsbruket är viktiga aspekter av religionskunskapsundervisningen. Vidare framgår det att presentationer av religion som separata entiteter leder till stereotypisering av innehållet. Med detta förhållningssätt misslyckas även undervisningen med att nyansera undervisningsinnehållet.  Studiens teoretiska utgångspunkter är dels Ninian Smarts teori om sju dimensioner av religion, dels läroplansteori. Smarts teori relaterar till religionskunskapsundervisningen på så vis att religionsbegreppet är komplext och därmed kan ha varierande tolkningar. För att synliggöra denna komplexitet har Ninian Smart definierat religionsbegreppet utifrån dessa sju dimensioner (rituella, känslomässiga, narrativa, dogmatiska, etiska, sociala samt materiella dimensionen). Vidare är läroplansteorin relevant då all undervisning i Sverige måste ligga i linje med läroplanens riktlinjer. Därmed är det av intresse att undersöka hur religionskunskapsämnets utformning förändrats till följd av läroplanens utveckling genom tiderna.  Forskningsfrågorna som studien avser besvara är följande: “På vilket sätt synliggörs de sju dimensionerna av religion i läroplanen?”, “På vilka sätt synliggörs de sju dimensionerna av religion i läroböckerna och tillhörande lärarhandledning?” samt “På vilka sätt uppmanar lärarhandledningarna till en jämförande religionskunskapsundervisning?”. För att besvara dessa forskningsfrågor samt uppfylla studiens syfte, har en innehållsanalys av läroböcker med tillhörande lärarhandledningar samt läroplanen genomförts. Innehållsanalysen tog avstamp i Ninian Smarts sju dimensioner av religion och dessa dimensioner utgjorde analysens ramverk.  Utifrån resultatet kan vi konstatera att Smarts sju dimensioner av religion i varierande utsträckning synliggörs i såväl läroböcker med tillhörande lärarhandledningar som i läroplanen. Resultatet visade även att lärarhandelningarna i viss utsträckning möjliggör för en jämförande religionskunskapsundervisning. Resultatet visar att appliceringen av de sju dimensionerna av religion möjliggör för jämföranden samt identifierandet av likheter inom och mellan religioner. Resultatet ligger även i linje med den tidigare forskningen inom området. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)