Effekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård.

Detta är en Magister-uppsats från

Sammanfattning: Bakgrund: Kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård har ett genomsnittligt energiintag under 60% av sitt beräknade energibehov. Ett lågt energiintag kan leda till påverkan på kliniska utfallsmått så som förlängd vårdtid, förlängd tid i ventilator, ökad risk för mortalitet och komplikationer. Syfte: Syftet med examensarbetet var att undersöka effekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård. Metod: Systematisk litteraturstudie med analys av kvantitativa studier. Resultatet har analyserats enligt innehållsanalys. Resultat: I litteraturstudien, som innehöll 21 artiklar, framkom det att olika nutritionsstrategier tillämpades i försök att nå fler positiva utfallsmått. Nutritionsstrategier som framkom i analysen av resultatet var: Effekter av tidig nutrition, Effekter av koncentrerad sondvälling, Effekter av implementerat nutritionsprotokoll, Effekter av undernutrition med enteral nutrition och Effekter av kompletterande parenteral nutrition. Sammantaget visar resultatet motstridiga riktningar och strategier. Undersökningar med liknande nutritionsstrategier hade olika effekt på kliniska utfallsmått. I resultatet framkommer att kritiskt sjuka patienter inom intensivvård har ett energiintag långt under sitt beräknande energibehov. Slutsats: Då studien gav motstridigt resultat är det svårt att dra någon generell slutsats om vilken nutritionsstrategi som har bäst effekt för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter inom intensivvård. Tydligt är att nutritionen för kritiskt sjuka patienter är viktig och att intensivvårdssjuksköterskor spelar en central roll i nutritionsbehandlingen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)