-Svensk bonde- utrotningshotad? : Vad händer om Sverige slutar producera mjölk och kött? En konsekvensanalys över svensk lantbrukssituation

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för statsvetenskap (ST)

Sammanfattning: Vad händer om Sverige drastiskt minskar sin produktion av lamm, nöt, fläsk och mjölk? Konsekvensanalysen är tydlig -ett förändrat landskap, färre jobbtillfällen och minskad valfrihet för konsumenten. Dessutom minskar chansen att styra branschen mot en snällare produktion, dels för miljön men också för konsumenten. Ökad antibiotikaanvändning, övergödning på åkrar och sämre djurskydd är exempel på konsekvenser som svenska lantbrukare idag motarbetar men som riskerar att öka vid en minskad svensk produktion.  Metoden som har använts i uppsaten är en samhällsekonomisk konsekvensanalys, densamma som Naturvårdsverket använder vid analyser av samma typ. Syftet med denna uppsats är att belysa de effekter som en minskad kött och mjölkproduktion skulle  få för Sverige. Genom att titta tillbaka på utvecklingen de senaste årtiondet så kan man utläsa en trend, ökad import och minskad självförsörjning av kött och mjölk. Genom att belysa de effekter som skulle uppstå om trenden fortsätter, visar uppsatsen på en framtid som vi skulle gå till mötes om en förändring inte sker.  Den frågeställning som uppsatsen syftar till att besvara är följande; Vilka effekter kan man förvänta sig om den trend med minskad självförsörjning inom mjölk och köttproduktionen består i framtiden?

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)