Hållfasthet och krympning utifrån olika modelleringsvätskor till porslin

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Odontologiska fakulteten (OD)

Sammanfattning: SyfteFöreliggande studie syftar till att närmare undersöka böjhållfastheten och krympningen på två olika porsliner blandade med respektive vätska av samma fabrikat, destillerat vatten eller universalvätskor.HypotesVätskan med lägst densitet kommer resultera i högre hållfasthetsvärden, minst krympning och porositet på grund av vätskans innehåll som bidrar till högre vätning av porslinet och därmed ger bättre tätpackning.Metod Två olika dentala porsliner blandades med fyra olika modelleringsvätskor, fabrikantens vätska, två universella vätskor och destillerat vatten. 10 provkroppar framställdes per respektive grupp, vilket gav totalt 80 provkroppar fördelade i 8 grupper. Alla provkroppar mättes, genomgick ett 4-punkts böjhållfasthetstest och en provkropp per grupp blev slumpmässigt vald till inspektion av porositet med ett mikroskop. Slutligen fördes det en statistisk jämförelse av böjhållfastheten och krympningen mellan grupperna, samt dokumentation av mikrostrukturen av de utvalda provkropparna.Resultat Provkropparna blandade med destillerat vatten visar signifikant högre böjhållfashetsvärden jämfört med en provgrupp blandad med universell modelleringsvätska. Provkropparna blandade med destillerat vatten visade även signifikant högre krympning, medan provkropparna med tillverkarens vätska visade minsta krympning.Slutsats I föreliggande studie visade destillerat vatten att vara mest pålitligt val vad det gäller hög böjhållfasthet. Fabrikantens vätska (GC Initial MC) fick minst signifikant krympning. Däremot finns det otillräcklig evidens som bifaller kopplingen mellan modelleringsvätskans densitet och dess påverkan på böjhållfashetsvärden samt krympning

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)