Kvinnliga karriärstrategier i revisionsbranschen

Detta är en Magister-uppsats från Ekonomihögskolan, ELNU

Sammanfattning: Sammanfattning Titel Kvinnliga karriärstrategier i revisionsbranschen Datum 2012-05-31
 Författare Besarta Hulaj & Daniel Nilsson Handledare Sven-Olof Yrjö Collin Utbildning Civilekonomprogrammet - redovisning
 Kurs 4FE03E Examensarbete Redovisning – Civilekonomuppsats 30 hp
 Inledning Revisionsbranschen har traditionellt sett varit ett manligt yrke, där normen har varit mannen. Trots att rekryteringen av kvinnor och män till revisionsbyråerna är lika stor är det fortfarande männen som bara några år efter inträde når högre positioner och har högre löner än sina kvinnliga kollegor. Ett problem som identifierats i dagens byråer är att kvinnor som inte får ett erkännande från byrån uttrycker att de vill lämna professionsyrket. Finns det då något beteende som kvinnor kan ta till sig för att förbättra sina möjligheter till en mer framgångsrik karriär i revisionsbranschen?
 Problemformulering Kan vi identifiera kvinnliga karriärstrategier i revisionsbranschen som påverkar certifieringstiden? Kan de kvinnliga revisorernas karriärsmål och deras demografiska situation förklara valet av karriärstrategi och certifieringstid?
 Syfte Syftet med denna studie är att identifiera kvinnliga karriärstrategier som påverkar certifieringstiden. Vi vill ta reda på denna aspekt genom att undersöka om det föreligger någon skillnad mellan manliga och kvinnliga revisorers karriärstrategier och hur valet av karriärstrategi påverkar certifieringstiden.
 Metod Studien har baserats på en kvantitativ undersökningsmetod där det empiriska underlaget samlats in med hjälp av webb baserade enkäter. Urvalet har bestått av både godkända och auktoriserade revisorer som certifierats från 1 januari 2007 fram till 1 mars 2012. Resultat och slutsats Resultaten identifierade inte någon specifik karriärstrategi som påverkade kvinnliga och manliga revisorers certifieringstid. Studiens resultat visar att godkända manliga revisorer har en kortare certifieringstid än kvinnliga godkända revisorer. Bland de auktoriserade revisorerna fanns inga skillnader i certifieringstiden mellan könen. Kvinnliga revisorers certifieringstid påverkades av att de tog ut en längre föräldraledighet än vad de manliga revisorerna gjorde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)