Utfodring med ensilage till slaktgris : effekter på köttkvalitet och fettsyrasammansättning

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Ensilage är en potentiell proteinkälla till gris då vallens aminosyraprofil passar grisens behov bra. I Sverige är förutsättningarna för vallodling goda och vallen har positiv inverkan på odlingsmarken. Vallen kan även skapa ett mervärde då den har positiva effekter på grisens välfärd samt är lokalt odlad. I en studie gjord på Lövsta Lantbruksforskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet jämfördes tre olika förbehandlingar av ensilage med en kontrollgrupp. Resultat kring den teknologiska köttkvaliteten från denna studie har sammanställts, diskuteras och jämförts med vetenskapliga litteratur i detta arbete med syfte att ta reda på om ensilaget påverkar köttkvaliteten. Resultaten från denna studie visade att köttkvalitetsparametrarna, pH, vätskehållande förmåga och färg inte påverkades av utfodring. Enligt litteraturen är fettsyraprofilen den parameter som påverkas mest utav utfodring. Andelen fleromättade fettsyror ökar. Detta kan påverka köttets hållbarhet och smak om fettsyrorna oxiderar. Då vallfoder har ett naturligt innehåll av antioxidanter kan oxidation undvikas. Låg tillväxt kan påverka köttets mörhet. Genom att förbehandla ensilaget, och öka smältbarheten för grisen kan man undvika att tillväxten minskar och därmed undvika ett mindre mört kött. Resultaten från den vetenskapliga studien visar att utfodring med förbehandlat ensilage inte påverkade den teknologiska köttkvaliteten i jämförelse med utfodring av konventionellt foder.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)