Skolmat i Sverige och England - En observationsstudie kring skolmaten och elevers matvanor i en svensk respektive engelsk skola

Detta är en Kandidat-uppsats från Enheten för lärarutbildning

Författare: Ida Andersson; Alexander Mårtensson; [2008]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet med studien är att kartlägga vad som serveras, vad elever väljer för mat och huruvida riktlinjerna följs i en svensk respektive engelsk skola. Undersökningen gjordes i form av observationer på vad som serverades i matsalen och elevernas val av mat. Valet av mat observerades vid ett lunchtillfälle och med en klass på 20 elever. Forskning visar att vart femte barn i Sverige har tendenser till övervikt. Denna siffra är vart fjärde i England som också räknas till ett av de länder i Europa med högst andel överviktiga barn och ungdomar. Resultatet av undersökning visar att man i den svenska skolan serverar en mer hälsosam kost med ett stort utbud av grönsaker. I den engelska skolan serveras alldeles för lite fisk och grönsaker i förhållande till riktlinjerna. Riktlinjerna i de båda skolorna följs väl med undantag från vissa punkter. Resultatet visar även att eleverna i den svenska skolan äter mer grönsaker medan de i den engelska äter kakor och efterrätter. Konsekvenserna av detta kan påverka elevernas studieresultat och hälsa.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)