Sökning: "Bra kost"

Visar resultat 1 - 5 av 328 uppsatser innehållade orden Bra kost.

  1. 1. Högstadieelevers resonemang kring matvanor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Stina Nord; Erika Boström; [2023]
    Nyckelord :Upper secondary school students; Eating habits; Högstadieelever; Matvanor;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Forskning har visat att pojkars och flickors matvanor skiljer sig åt på högstadiet. Riksmaten ungdoms resultat visade att mer än 90% av deltagarna åt mindre än hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker. Ungdomar har god kännedom om vad som anses vara hälsosam och ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. Utvärdering av digital kostbehandling vid IBS : En kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Viktoria Olsson; Julia Wallin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Det har blivit alltmer förekommande att använda sig av digitala vårdmöten vid behandling av diverse sjukdomar inom sjukvården. Inom svensk primärvård tillämpas detta av bland annat dietister, vilka behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomstillstånd. En av dessa sjukdomstillstånd är irritable bowel syndrome (IBS). LÄS MER

  3. 3. ”Det skulle vara bra för mig men jag orkar inte lägga tid på det” : En kvalitativ intervjustudie om ungdomars perspektiv på mellanmålet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristian Vasilj; Nordström Nichlas; [2023]
    Nyckelord :Mellanmål;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund I vårt dagliga arbete på våra skolor har vi sett att elever många gånger är orkeslösa. Vi människor behöver mat för att överleva och behålla en god hälsa, men maten har också en rad sociala,psykologiska och känslomässiga betydelser. LÄS MER

  4. 4. Recombinant expression and purification of sugar beet Phytoglobins in Escherichia Coli BL21 (DE3) including metabolic engineering of the heme biosynthesis

    Master-uppsats, Lunds universitet/Tillämpad biokemi; Lunds universitet/Beräkningskemi

    Författare :Pennie Lindblom; Olivia Geel; [2023]
    Nyckelord :Phytoglobin; Heme; δ-ALA; qPCR; SDS-PAGE; Bacterial cultivation; Escherichia coli; BvPgb1.2; ÄKTA; Applied biochemistry; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : The protein hemoglobin (Hb) is vital for us humans to ensure enough oxygen replacement in the body. Hb-resembling proteins also exist in plants, these are called phytoglobins (Pgbs). Pgbs are very interesting since they can play a considerable role in the development of blood substitutes and iron supplements for human use. LÄS MER

  5. 5. Nutritionsrelaterade avvikelser på ett universitetssjukhus i Mellansverige : Vart brister nutritionsvården och hur kan den förbättras?

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lovisa Selin Lännevall; Sandra Germundsson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Introduktion All hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera en avvikande händelse i vården som kunde ha lett till eller som har lett till en vårdskada. För alla vårdprofessioner är det viktigt att veta vart nutritionsvården brister för att kunna sätta in åtgärder på dessa punkter, där dietisten har en central roll i förbättringsarbetet kring nutritionsrelaterade avvikelser på sjukhus. LÄS MER