Sökning: "lipid"

Visar resultat 11 - 15 av 244 uppsatser innehållade ordet lipid.

  1. 11. Structural and Functional Characterisation of the Human Mitochondrial Pyruvate Carrier

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiska institutionen

    Författare :Simon Gripvall; [2023]
    Nyckelord :biochemistry; complex; MPC; proteoliposomes; pyruvate; transport; Chemistry;

    Sammanfattning : The metabolism of pyruvate in the cell is abnormally regulated in several human diseases, such as type-II diabetes, cancer and neurodegenerative disorders, in which the human mitochondrial pyruvate carrier (HuMPC) sits at a pivotal point. It transports pyruvate across the inner mitochondrial membrane and consists of two proteins, MPC1 and MPC2, and is a potential drug target against these diseases. LÄS MER

  2. 12. Hur mycket organohalogener får vi egentligen i oss? En studie av total koncentration organohalogener i lax, sill och torsk : How much organohalogens do we really ingest? A study of total concentrations of organohalogens in salmon, herring, and cod

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för tema

    Författare :Emma Hidbäck; Sofie Jansson; [2023]
    Nyckelord :organohalogens; organohalogener;

    Sammanfattning : Studies have shown high concentrations of organohalogens in lipid-rich foods, such as fish, which is believed to be the main source of human exposure to persistent organic pollutants (POPs) via food consumption. There are methods for measuring total organohalogens in, for example, water, but no standardized methods for food. LÄS MER

  3. 13. Kokta äggs hållbarhet i rumstemperatur. : Studie av lipidoxidation och mikrobiell förekomst.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Cecilia Carlegård; [2023]
    Nyckelord :egg; lipidoxidation; thiobarbituric acid; TBARS; ägg; lipidoxidation; tiobarbitursyra; TBARS;

    Sammanfattning : Eggs are a popular food widely consumed worldwide, due to their nutrient density and shelf life even at room temperature. This study aimed to investigate if eggs keep better in the refrigerator than at room temperature post-boiling. LÄS MER

  4. 14. Effektivitet och säkerhet av palmitoyletanolamid (PEA) för behandling av smärta.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Petimat Sharipova; [2023]
    Nyckelord :Palmitoyletanolamid PEA ; endocannabinoider; lipidmediator; antiinflammatorisk; smärtlindrande; peroxisomproliferatoraktiverade receptor-alfa PPAR-α ; cannabinoidreceptorer; transient receptorpotential vanilloid receptor 1 TRPV1 ; kroniska inflammatoriska sjukdomar; artros; neuropatisk smärta.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Palmitoyletanolamid (PEA) är endogen fettsyraamid som produceras naturligt i kroppen. PEA fungerar som en lipidmediator med liknande effekter som endocannabinoider och har olika positiva effekter på kroppen, såsom antiinflammatorisk, smärtlindrande, antikonvulsiv, immunmodulerande och neuroprotektiv verkan. LÄS MER

  5. 15. Att behandlas för hyperlipidemi : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Aysha Hajisherwali; [2023]
    Nyckelord :Experiences; Hyperlipidemia; Nurse; Patients; Treatment; Behandling; Hyperlipidemi; Patienter; Sjuksköterska; Upplevelser;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hyperlipidemi är ett medicinskt tillstånd som innebär förhöjda nivåer av kolesteroloch triglycerider i blodet. Det är en komplex interaktion av cellulära och molekylära processersom styr kroppens lipidmetabolism. Faktorer som livsstil, kost och ärftliga faktorer spelar en avgörande roll i dess utveckling. LÄS MER