Det kliniska användandet av Sacroilica-ledstester av sjukgymnaster i primärvården inom landstingen i Sverige: En randomiserad enkätstudie.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Sammanfattning: Livstidsprevalensen för ländryggsmärta är cirka 80%. Av dessa anses 13% ha sitt ursprung i Sacroiliaca-lederna. Vanliga uppkomstorsaker för SI-ledsproblematik är graviditet, feltramp, fallolyckor, sittande på ena sidan eller halkolyckor. SI-ledstester syftar till att påvisa ökad/minskad ledrörlighet eller provocera smärta. Forskning talar för användandet av smärtprovokationstester, framför allt ”thigh thrust test” och ”compression test” samt användandet av minst 3 positiva tester för diagnostik. Uppfattningen om testernas tillförlitlighet varierar bland kliniker.
Syftet med studien var att beskriva det kliniska användandet av SI-ledstester vid diagnostik av SI-ledsproblematik av sjukgymnaster i primärvården inom landstingen i Sverige.
Enkätutskick gjordes till 60 slumpmässigt utvalda sjukgymnaster i primärvård inom landstingen i Sverige. Till gruppjämförelser användes chi-två test.
Vanligast var att respondenterna träffade patientgruppen cirka 12 gånger/år och att de använde minst 3 positiva test för diagnostik av SI-ledsproblematik. Fem test användes signifikant mer än övriga test Patricks test, Framåtböjningtest, Kompressionstest 2, Separationstest 2, Beskriver smärta i SI-led. Könsskillnader fanns i användandet av Thigh thrust test och kompressionstest 1, 73% män och 41% kvinnor och Patricks test 27% av männen och 84% av kvinnorna. Gruppen ”15-20 år” i yrket utmärkte sig med att 100% använde Patricks test, Gillets test, Framåtböjningstest.
Enligt studien var vanligaste testet för att ställa diagnos av SI-ledsproblematik Patricks test, vanligast var att sjukgymnasterna träffade patientgruppen 12 gånger/år och att de ansåg att det fodras minst tre positiva test för att ställa diagnos av SI-ledsproblematik. Kvinnor använde oftare Patricks test och män Thigh thrust test och Kompressionstest 1 i könsjämförelse. Vi anser att SI-ledsproblematik är ett undervärderat problem hos sjukgymnaster i primärvården. Vidare vill vi belysa att kön har betydelse för vilka olika test man väljer och det skulle vara intressant att utreda vad detta har för betydelse för patienterna.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)