Mathantverk i nätverk - En studie om samverkan på landsbygden

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för tjänstevetenskap

Sammanfattning: Landsbygden och lokalproducerad mat har fått alltmer uppmärksamhet i media under de senaste åren. Även på politisk nivå har detta uppmärksammats och genom olika åtgärder uppmuntras företag att driva projekt med mål att utveckla landsbygden genom att samarbeta i olika typer av nätverk. Syftet med denna fallstudie är att bredda kunskapen om hur småskaliga företagare upplever samverkan i ett nätverk. Frågeställningarna besvaras genom analys av 11 kvalitativa intervjuer med mathantverkare som deltar i ett nätverk samt observationer i samband med intervjuerna. I studien framgår det att aktörerna upplever samverkan som positivt. De uppfattar att samverkan och samarbete leder till större sammanhållning då de sociala kontakterna har stärkts och känslan av konkurrens minskat. Genom diskussioner om medlemskriterier och om definitionen av lokal mat visar aktörerna på hur meningsskiljaktigheter leder till kunskapsutbyte och därmed en bättre förståelse för andra aktörer. Därmed kan meningsskiljaktigheter ha en positiv inverkan på samarbetet i ett nätverk. Studien visar även på att engagemanget bland aktörerna är ojämnt fördelat och detta kan relateras både till aktörernas inställning och till deras värdering av nätverket, samt typen av verksamhet. Mindre engagerade aktörer har nästan enbart positiva upplevelser av samverkan och samarbete, och förefaller därför mer nöjda med sitt medlemskap i nätverket än de som är mer engagerade.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)