Hållbar livsmedelsproduktion : EU:s och Jordbruksverkets mål samt svenskajordbrukares uppfattningar om hur ett hållbart jordbrukskall bedrivas

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: William Bergqvist; Jean Paul Gorget; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Under åren 2007 och 2008 utbröt en global matkris. Kraftigt stigande livsmedelspriser skapade politisk oro i flera delar av världen. Frågor kring hur världens livsmedelsproduktion ska klara av en växande befolkning och förändrat klimat i framtiden på ett hållbart sätt väcktes. Syftet med denna rapport är att undersöka vad Europeiska Unionen – EU gör för att främja en hållbar utveckling inom Europas jordbruk – ett så kallat hållbart jordbruk. Rapporten ämnar även ge bilden av ett hållbart jordbruk ur fyra svenska jordbrukares perspektiv, och att undersöka om det finns delade meningar mellan jordbrukare och myndigheter. Teorier bakom begreppen hållbar utveckling och hållbart jordbruk beskrivs för att ligga som grund för bedömningen av EU:s och de svenska jordbrukarnas syn på hållbart jordbruk. EU:s jordbrukspolitik och riktlinjer redogörs sedan för ur ett historiskt perspektiv för att ge förståelse för vad som har utformat jordbrukspolitiken som den är idag. EU planerar att införa nya direktiv under 2013 under namnet CAP14, vilka summeras i samma kapitel. Intervjuer med fyra svenska jordbrukare sammanställs sedan och deras syn och åsikter på hållbarhet och hållbart jordbruk ställs mot EU:s och jordbruksverkets direktiv i en analys. Här förs våra resonemang in om orsaker till varför det finns meningsskiljaktigheter mellan myndigheterna och jordbrukarna. I arbetets slutsats ger vi våra åsikter om vad som vi anser är hållbart och inte hållbart i EU:s och jordbrukarnas syn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)