Mötet mellan kökspersonal och elever

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Anna Roos; Emma Silvergrund; [2011-02-24]

Nyckelord: Bemötande; skolmatsal; skollunch; matupplevelse;

Sammanfattning: För att skolelever ska må bra och kunna prestera bra i skolan är det viktigt att de serveras god och näringsriktig mat i skolan. Skollunchen handlar om så mycket mer än bara om maten och hur den är tillagad. Matsalsmiljön, inkluderat bemötandet från kökspersonalen och andra vuxna i matsalen, är andra viktiga faktorer som spelar in för elevernas totala matsalsupplevelse. En skolmatsal ska inte bara vara en plats där det serveras mat utan ska också vara en social mötesplats för alla på skolan. Tidigare studier har visat att många elever tycker att bemötandet från kökspersonalen är av stor betydelse då elever väljer att äta skolmaten eller inte. Det finns även studier som visar att en stor del av eleverna i skolan tycker att det är viktigt att kökspersonalen är trevlig och tillmötesgående mot dem. Syftet med denna studie var att undersöka skolkökspersonals bemötande gentemot elever i samband med skollunchen. Vi ville se om kökspersonalens uppfattning skiljde sig åt från elevernas uppfattning om bemötandet. Studien bestod både av intervjuer och en enkätundersökning, samt de observationer som gjordes i samband med dessa. Enkätundersökningen genomfördes i år 5 på tre grundskolor i en kommun i Västsverige. I och med att vi ville undersöka både elevers och kökspersonals uppfattningar om bemötande valde vi att intervjua arbetsledarna i köken på respektive skola för att sedan kunna jämföra elevernas svar med arbetsledarnas svar. Resultatet av denna studie visar att mer än hälften av eleverna på de tre skolorna tycker att kökspersonalens bemötande är bra, däremot skiljer svaren sig mycket åt mellan skolorna. Samtliga arbetsledare i köken säger sig se bemötandet gentemot eleverna som mycket viktigt samtidigt som en av de tre skolorna visar en betydligt högre andel nöjda elever jämfört med de andra två. Denna skillnad kan bero på arbetsledarnas olika engagemang i ämnet. Det visar sig finnas flera samband mellan arbetsledares och elevers svar samt ett tydligt samband mellan elevernas uppfattning av kökspersonalens bemötande och deras uppfattning av skolmaten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)