Vår samverkan innebär fler möjligheter än problem : En kvalitativ studie om samverkan i arbetet med barn och ungdomar som utvecklat kriminella beteenden

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Institutionen för sociala och psykologiska studier (from 2013)

Sammanfattning: Syftet med denna studie var att undersöka hur socialsekreterare och polis samverkar i arbetet med barn och ungdomar som utvecklat kriminella beteenden. För att uppnå studiens syfte användes en kvalitativ metod och totalt sex intervjuer genomfördes. Samtliga respondenter ingick i en samverkansgrupp, tre av dem var yrkesverksamma socialsekreterare och tre var poliser. För att analysera den insamlade empirin användes en kvalitativ innehållsanalys. De teorier, perspektiv och begrepp som användes för att analysera den insamlade datan var organisationsteorin där det politiska perspektivet, begreppet grupp och den analytiskt-rationella modellen ingår samt samverkansteori. Studiens resultat visade att samtliga respondenter upplevde samverkan dem emellan som välfungerande. Framgångsfaktorer som framkom i resultatet var att de inom samverkansgruppen lever upp till varandras förväntningar samt har en god kommunikation. Detta bidrar till att de förstår varandra och kan föra ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete. Trots den goda kommunikationen framkommer det att diskussioner ibland uppstår inom gruppen. Diskussionerna handlade ofta om professionernas olika handlingsutrymme och arbetssätt. Exempel på detta är att de i gruppen har olika åsikter om vilken insats som är mest lämplig.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)