Faktorer som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2 : ​​En litteraturöversikt​

Detta är en Kandidat-uppsats från Marie Cederschiöld högskola/Institutionen för vårdvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund: Diabetes typ 2 är ett stort folkhälsoproblem i dagens samhälle. Diabetes typ 2 för med sig stora komplikationer och riskfaktorer. Egenvård är en central del när det gäller diabetes typ 2. Kosthållning spelar stor roll när det gäller egenvård vid diabetes typ 2. För att kunna behandla sjukdomen behöver patienten ta hänsyn till kosthållningen samt sjuksköterskan bör ta hänsyn till de faktorer som påverkar kosthållningen. Det är viktigt att arbeta personcentrerat för att uppnå en god vård för alla patienter.    Syfte: Syftet med arbetet är att beskriva faktorer som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2.    Metod:​ Metoden var en litteraturöversikt med ett systematiskt urval av artiklar från två databaser PubMed och Cinahl Complete. I artiklarna användes kvalitativa, kvantitativa och mixade metoder.   Resultat: Tre teman framkom: “Kultur är en faktor som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2”, “Kunskap är en faktor som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2” och “Ekonomi är en faktor som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2”.    Sammanfattning: Resultatet visade att det finns faktorer som påverkar följsamhet gällande kosthållning för patienter med diabetes typ 2 som kultur, kunskap samt ekonomi.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)