"Hållbar utveckling- det är inget man kan välja bort” : En kvalitativ studie av förskolepedagogers erfarenheter om arbetet med hållbar utveckling i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Författare: Julia Sundin; Fatima Sharif; [2021]

Nyckelord: Diskurs; förskola; hållbar utveckling; klimat;

Sammanfattning: Syftet med studien är att studera förskolepedagogers erfarenheter om arbetet med hållbar utveckling i förskolan. Då hållbar utveckling är ett nytt begrepp i den reviderade läroplanen för förskolan (Lpfö18) (Skolverket, 2018) fann vi det av intresse att undersöka hur begreppet får betydelse av förskolepedagoger och hur dess betydelse omsätts i olika praktiker. För att uppfylla syftet har tre frågeställningar formulerats och besvarats. Dessa rör “barns” och “pedagogers” aktörskap i arbetet med hållbar utveckling, vad som uppfattas som “hållbart” och förskolepedagogers inställning till det ansvar de har ålagts i att utbilda en hållbar medborgare för samhället. Studien är av en kvalitativ forskningsansats och bygger empiriskt på fem semistrukturerade intervjuer med förskolepedagoger från tre kommuner i södra Sverige. Det insamlade materialet har studerats och analyserats genom ett diskursteoretiskt perspektiv. I förskolpedagogernas utsagor fann vi olika diskurser som strukturerade förståelsen av “hållbar utveckling” och de praktiker som utgör verksamhetens arbete med hållbarhet. Resultatet i studien visar att arbetet för hållbar utveckling tar form i planerade projektarbeten, vardagliga handlingar och i spontana lärandesituationer. Enligt förskolepedagogers utsagor om vad som görs till “hållbart” innefattar det bland annat källsortering, främjande av hälsa och miljömedvetenhet, utevistelse, demokrati samt att väcka barn nyfikenhet och ansvarstagande för sin omvärld. Resultatet visade även att förskolepedagoger behöver ökad utbildning och kompetensutveckling för vad hållbar utveckling officiellt innebär för att kunna främja barns medvetenhet och intresse för hållbar utveckling. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)