Konsten att ge kostråd vid ileostomi : En enkätstudie gällande den självupplevda förmågan att kunna ge kostråd till personer med ileostomi bland undersköterskor och sjuksköterskor inom stomivård

Detta är en Magister-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Tidigare forskning inom stomivård har visat att vårdpersonal känner osäkerhet kring vilka kostråd som bör tillämpas. Samtidigt upplever många stomiopererade att de får för lite råd kring kosten och att råden de får ofta är förvirrande och motstridiga. Syfte Syftet med studien var att undersöka hur undersköterskor och sjuksköterskor inom stomivård upplever sin förmåga att kunna ge kostråd till patienter med ileostomi, utifrån faktorerna typ av vårdutbildning och antal arbetade år inom stomivård.  Metod Studien genomfördes som en webbaserad enkätundersökning. Deltagarna rekryterades genom annonser på arbetsplatser och via sociala medier. Totalt deltog 105 personer. De statistiska metoder som användes var Mann-Whitney U test samt Kruskal-Wallis-test med Dwass-Steel-Crichtlow-Fligner pairwise comparisons som efterföljande post-hoc-test.  Resultat Resultatet i studien pekar på att en stomiterapeutexamen samt fler arbetade år inom stomivård resulterar i en generellt större upplevd förmåga att kunna ge kostråd till ileostomiopererade. Resultatet ger även stöd för att en examen på avancerad nivå ger en generellt större upplevd förmåga att kunna ge kostråd till stomiopererade än enbart grundutbildning. Resultatet ger dock inte stöd för att en akademisk utbildning utan specialisering eller särskild inriktning mot stomivård ger större upplevd förmåga att ge kostråd till ileostomiopererade än vid enbart gymnasial utbildning. Generellt kan sägas att samtliga grupper skattade sin förmåga att ge kostråd till ileostomiopererade som neutralt eller strax över neutralt på en likertskala vilket indikerar att många undersköterskor och sjuksköterskor som vårdar individer med ileostomi inte upplever att de har full förmåga att ge diagnosspecifika kostråd. Slutsats Resultatet i denna studie pekar på att det kan vara till nytta för patienten om personal inom stomivård erbjuds möjlighet till utbildning inom kost vid stomi samt att insatser görs för att få vårdpersonal att vilja arbeta inom området under många år. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)