Rostning av åkerbönor : en kostnadsanalys om lönsamheten för utfodring av rostade åkerbönor till ekologiska mjölkkor

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of People and Society

Sammanfattning: I Sverige använder i dagsläget många ekologiska mjölkproducenter sig av soja som huvudprotein i fodret till sina djur. Soja odlas inte i någon större utsträckning i Sverige, det importeras från andra länder. Tillsammans med att produktionen av soja i andra länder har en stor påverkan på miljön bidrar importen av soja till ökade utsläpp. Soja är inte bara ett på många sätt ohållbart foder, utan det är också dyrt. Sammantaget gör det att svensk, ekologisk mjölkproduktion behöver ett substitut till fodersoja. Mycket talar för att svenskodlade rostade åkerbönor med sina fördelar för miljön, nytta för markhälsan, höga fodervärde skulle kunna vara ett bra substitut. Men för att det ska vara ett bra substitut så måste det också vara ekonomiskt fördelaktigt mot soja. För att kunna svara på det så är arbetets syfte att undersöka den ekonomiska hållbarheten i rostade åkerbönor som foder till mjölkkor med hjälp av en kostnadsanalys. För det behöver data rörande bästa tillvägagångsätt, bästa teknik och kostnader undersökas och användas. Därför undersöktes äldre studier rörande ämnet. Genom undersökningarna valdes tre bönrostar ut där ekonomiska data och analyser av rostade åkerbönor från dessa sammanställdes. Dataunderlaget bearbetades sedan genom att en driftskostnad innehållande fasta och rörliga kostnader beräknades. En kostnadsanalys med hjälp av ett foderverktyg valdes för att kunna redogöra för den ekonomiska hållbarheten. Genom att föra in de olika driftskostnaderna och fodervärdena i verktyget kunde bästa teknik, bästa tillvägagångsätt och den ekonomiska hållbarheten klargöras. Resultatet av analysen var att använda rostade åkerbönor som proteindelen i foder till ekologiska mjölkkor är lönsamt i relation till att använda soja. Det bästa tillvägagångsättet är att rosta åkerbönor vid en temperatur på 120-130 C° och den bästa tekniken har Mastertoastern, då den kunde åstadkomma bäst fodervärde och billigast foderstat. Slutsatsen av arbetet blir att rostade åkerbönor är lönsamt och det bör kunna bidra till en mer lönsam ekologisk mjölkproduktion i Sverige.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)