Lean : en metod för att minska matsvinn i livsmedelsbutiker

Detta är en M1-uppsats från KTH/Hållbar produktionsutveckling (ML)

Författare: Ornina Chamuon; Ibrahim Koriakos; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I denna rapport har det valts att skriva om hur lean verktyget 7+1 slöserier kan användas i en bransch som livsmedelsbutiker. Detta ämne har valts för att uppmärksamma läsarna om uppkomsten av matsvinn i livsmedelsbutiker. Arbetets syfte och mål har varit att undersöka det dagliga arbetet i livsmedelsbutikerna ICA och Willys samt deras arbetsmetoder, för att kunna identifiera slöserier i arbetsprocessen som leder till matsvinnet. Med hjälp av Lean verktyget 7+1 slöserier kunde lösningar föreslås för att minimera dessa slöserier och därmed minska matsvinnet. Datan som används för att generera fram resultaten hämtades från olika sorters källor, såsom tidigare forskningsprojekt, från livsmedelsbutikernas egna hemsidor samt genom intervjuer med personal från butikerna. Utifrån arbetets resultat identifierades slöserierna överproduktion, onödig väntan, onödigt lager, onödiga rörelser, omarbete/felfunktion och onödiga transporter. Lösningsförslagen som togs fram till slöserierna var utbilda beställningsansvariga i analysering och hantering av externa faktorer, tillämpat system med scanner för kreditering, automatiserade distributionsenheter, intern leverantör och tillämpat system med scanner för registrering av hållbarhetsdatum och ny funktion i kundscannern för exponering av svinnsmarta produkter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)