Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

Sammanfattning: Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. Livsmedelssektorn står för omkring en tredjedel av de totalakoldioxidutsläppen i världen och av all mat som årligen produceras beräknas entredjedel av maten gå förlorad. Att matsvinn uppstår är ett slöseri på miljömässiga och ekonomiska resurser, men också på de växthusgasutsläpp som sker i onödan. Matsvinn uppstår i livsmedelskedjans alla led, från jordbruket ner till hushållens konsumtion. I Sverige får en stor del av befolkningen sitt dagliga matintag från kommunala verksamheter. Inom kommunala skolverksamheter serveras omkring 1,4 miljoner måltider dagligen, där var sjätte måltid hamnar i soporna. Den mat som slängs i skolan uppkommer främst vid servering och från den mat som inte äts upppå tallriken. Flera studier belyser att bristande egenskaper i måltidsmiljön, såsom ljudnivån eller för få vuxna närvarande i matsalen påverkar uppkomsten avmatsvinn. Syftet med denna studie är att synliggöra vad som påverkar uppkomstenav matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv. Detta görs genom att undersöka om det finns ett samband mellan hur ofta elever äter upp maten och vad de tycker om skolmatsalen, skolmaten och orsaker till att mat slängs. Studiens metod består av en kvantitativ forskningsansats med kvalitativa inslag, genom en enkätundersökning. Enkätundersökningen utfördes på en mellanstadieskola i mellersta Sverige, i form av en pappersenkät. Korrelationer, Pearsons korrelationskoefficient, användes för att beräkna sambandet mellan hur ofta elever äter upp maten och vad de tycker om skolmatsalen, maten och orsaker till att de slänger mat. Resultatet visar att trivsel, lukt, estetiska intryck och närvaron från vuxna är egenskaper i matsalen som har en inverkan på att eleverna slänger mat. Egenskaper av skolmaten som har en inverkan på att eleverna slänger mat har visat sig bero på matens smak, lukt och utseende. Svaren från de öppna frågorna i enkäten tyder på att matens smak är den främsta anledningen till att eleverna på denna skola slänger mat. Inget samband kunde påvisas mellan ljudnivån och att mat i skolan slängs. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)